ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Камарата на архитектите се обяви против Дом на динозавъра

Архитектите искат възстановяване на автентичния вид на сградата, променена до неузнаваемост след последния ремонт

Призивът на специалистите е към уважение мнението на носителите на авторските права на проектите

Пловдивският екип на Камарата на архитектите в България изрази становище против превръщането на Дома на новороденото в Дом на динозавъра с бутафорна експозиция към Природонаучния музей. В писмо до кмета на града инж. Иван Тотев и главния архитект, специалистите изразяват позиция за възстановяване на автентичния вид на сградата, съсипана след последния ѝ ремонт, както и всички нови намеси да бъдат съгласувани с автора арх. Димка Танева.

В писмото си КАБ прилагат позиции от арх. Танева, в която тя още преди 2 години се е изразила против преустройството на сградата и желанието ѝ тя да поеме нова функция като културен център за детско творчество. Според архитектите, действията на общината и Регионалният природонаучен музей са неуважителни спрямо носителите на авторските права и са неадекватни, именно от институцията, която трябва да следи за законноста и реда в града.

Архитектите питат и защо не е проведен публичен дебат, както и защо проектантът на настоящата актуална идея не се е обърнал към авторите на оригиналния проект за Дом на новороденото. От КАБ настояват и да получат одобрените проекти за преустройство на залата, както и съобщават, че ще приемат нужните действия спрямо членове на Камарата, които са нарушили професионалния кодекс на организацията.

Част от исканията на КАБ почти сигурно ще се изпълнят и залата няма да се превърне в Дом на динозавъра. По информация на „Под Тепето“, кметът инж. Иван Тотев е изразил категорична позиция против бутафорните динозаври в залата. Дали последният ремонт ще бъде ревизиран и сградата ще върне автентичния си вид с първоначествените мраморни настилки, тепърва ще се дискутира.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина